Informatie op maat
Contact opnemen?

Voor specifieke informatie of informatie op maat, neem contact met ons op.


Dit doe je

Als tekenaar werktuigkundige installaties werk je (met behulp van een tekenprogramma) aan installatietekeningen, installatieschema's en regelschema's en teken je werktuigkundige installaties uit voor nieuwbouw-, uitbreidings- en renovatieprojecten. Het betreft onder andere: installaties voor centrale verwarming, gas- en stookinstallaties, sanitaire- en drinkwatersystemen, speciale installaties in ziekenhuizen en industrie met de bijbehorende regeltechnische systemen.

Daar werk je

De tekenaar werktuigkundige installaties werkt bij een installatiebedrijf of adviesbureau.

De tekenaar werktuigkundige installaties verzamelt de benodigde ontwerpgegevens en informatie voor de te tekenen producten of installaties.

Hij signaleert of er informatie ontbreekt.

Hij overlegt hierover met de projectleider, leidinggevende en andere betrokkenen om af te stemmen.

Hij plant de uitvoering van zijn eigen tekenwerk.

De tekenaar werktuigkundige installaties werkt het ontwerp uit in verschillende eenvoudige tekeningen, bijvoorbeeld in isometrische tekeningen.

Hij bepaalt de maatvoering van de onderdelen binnen de normen van de ontwerpspecificatie.

Hij geeft maten aan in de tekening, de te gebruiken materialen, aanduidingen en eventuele symbolen voor bijvoorbeeld elektrotechnische en besturingscomponenten.

De tekenaar werktuigkundige installaties maakt op basis van de ontwerpgegevens en tekeningen keuzes voor materialen en middelen.

Hij verwerkt deze in materiaaloverzichten.

De tekenaar werktuigkundige installaties controleert zijn werk en ruimt zijn werkplek op.

Hij vult zijn urenverantwoording in rapporteert de afronding van zijn werkzaamheden aan leidinggevende en relevante collega's.

De tekenaar werktuigkundige installaties verzamelt de benodigde ontwerpgegevens en gespecialiseerde informatie zoals bestek en bouwtekeningen voor het maken van werktuigkundige installatietekeningen.

Hij overlegt hiervoor met projectleider, leidinggevende en andere betrokkenen.

Hij stemt de gegevens af met medewerkers uit andere disciplines zoals van bouw en elektrotechniek. Hij controleert of hij hiervan de benodigde tekeningen van kan maken.

Hij plant zijn eigen werk.

De tekenaar werktuigkundige installaties kan de koolmonoxidemelder (voorschriftenplaatsing) plaatsen en controleren op werking.

De tekenaar werktuigkundige installaties werkt het ontwerp uit in verschillende installatietekeningen zoals plattegrond-, detail-, maatvoerings- en sparingstekeningen, procesinstrumentatieschema's (op basis van een gegeven schets), integrale tekeningen van installaties en combinaties van installaties.

Hij overlegt over zijn tekeningen met betrokkenen uit andere disciplines en verwerkt in zijn tekeningen (technische) informatie uit andere disciplines.

Hij geeft het daadwerkelijk leidingbeloop met diameters en afmetingen in de bouwkundige onderleggers aan.

Waar dit mogelijk is, voegt hij schema's, installatie-instructies en/of inregelvoorschriften van de fabrikant of leverancier toe in de bouwkundige onderleggers.

De tekenaar reviseert ook de bestaande installatietekeningen.

Hij stelt materiaaloverzichten op.